Departure

Multipeln - Titel
Multipeln - Titel Multipeln - Titel

Oct 12, 2012

Departure

Balettstångskonsolens bågform beskriver kurvan vid "take off" samt förstärker idén av kroppens fiktiva lätthet. En grafisk koreografi i objektsform.

Högglanslaminerat foto på aluminium, Negativ från Hasselblad mellanformat. Konsol av stål.

Lena Eliasson Ewald: Departure

  • Årtal: 2012
  • Upplaga: 10 st
  • Lager: 1 st
  • Pris: 3500 kr
  • Mått: 37 x 7 cm

Om konstnären

Lena Eliasson Ewald är född och uppväxt i Långsele, Ångermanland. Mellan 1987 och 2007 var hon verksam i Umeå. Hon studerade vid Umeå konstskola och på Umeå universitet i mitten på 80-talet. Sedan 2007 är hon verksam i Ystad, Skåne. Lena Eliasson Ewald är som konstnär känd för att sammanföra teorier om varseblivning i sökandet efter mönster som är grunden till vår kreativa kultur. Ett återkommande tema i hennes konst är undersökningar och introspektion i dualistiska koncept. Varje koncept representerar ett eller flera av de poler i medvetandet som verkar som hinder för en insikt. Publiken utmanas till att överskrida denna polaritet som hennes verk representerar så väl som åskådliggör. Under 80-talet blev Lena Eliasson Ewald’s arbeten mer komplexa och expressiva genom att föra in upplevelsen av drama med referenser till historiska ritualer. Hon började då även arbeta med naturmaterial som trä, sand, guld och kol. Ett exempel är ”Forgive me my sisters (I have taken your silence)”, en hyllning till Nelly Sachs. En installation hon gjorde 1992 med 80 kokonger av bomullstrasor. Denna influens från poesin förde Lena Eliasson Ewald vidare till återanvändning av militärmaterial som politiska inneslutningar kring vår förmåga att tänka. Det innebar även att industriellt tillverkade material som betong, rostfritt ståI och tital började användas. Ett återkommande material är betongskrot som i ”Minimalist Sculptures and Installations”, ”Pending MU” från 2001 och ‘MA is as Selfless as I am’, från 2011. Det som utkristalliserats i hennes konstnärskap de senare åren har varit en utveckling mot en kalligrafisk och expressiv direkthet.

Lena Eliasson Ewald är väl representerad på offentliga institutioner. Ett flertal konstnärliga gestaltningar finns även i exklusiva hem och inom den svenska affärsvärlden. Uppdragen har förmedlats genom samarbete med gallerier i Stockholm, Malmö, Umeå och Bergen, Norge.

Nyckelord för detta verk

multipel.nu, ℅ Mediaverkstaden, Södra Förstadsgatan 18, 211 43 Malmö, tel. 040-780 20 el. 780 80 info@multipel.nu    Facebook
© 2011 Multipel.nu.