London calling - a squatopoly

Multipeln - Titel
Multipeln - Titel Multipeln - Titel Multipeln - Titel Multipeln - Titel

Dec 6, 2017

London calling - a squatopoly

I spelet Squatopoly utgörs spelplanen av centrala London på 80-talet där jag förenar
personliga minnen och Monopolets kapitalistiska drivkraft. Istället för att köpa fastigheter, går spelaren på konstskola, ockuperar hus eller går till arbetsförmedlingen för att erövra ett extraknäck. Squatopolys regelverk vänder upp och ner på den klassiska speldramaturgin och de ekonomiska systemen - ett antimonopol i husockupationens tecken, där spelarna får fastigheter gratis och förutsättningen för att vinna är att lyckas göra av med alla sina pengar.
Spelet är upptryckt i en liten upplaga på 50, och har också visats på utställning på Galleri ID:I
hösten 2016, där det var en del av ett större projekt om min tid i London som ung.

Utdrag ur presstext från utställning: I utställningen London Calling, som inte oväntat refererar till The Clashs klassiska dubbelalbum från 1979, bygger Schartau ett collage av minnen från en fyra månader lång vistelse i London, där hon gick på konstskola och närdes av en ung människas längtan efter att vara fri och att göra något nytt. Året var 1986 och staden bär tydliga spår av Thatcherismens marknadsliberala och konservativa politik. Proteströrelsen grodde och inom populärkulturen och musiken fanns en stark energi och ett utbrett, vitalt politiskt engagemang. I punkens London, med ikoner som Nina Hagen och en ytterst begränsad ekonomi, bodde Schartau i squats (ockuperade hus) i en tid då squattingrörelsen var ett utbrett samhällsfenomen.

Johanna Schartau: London calling - a squatopoly

  • Årtal: 2016
  • Upplaga: 50 st
  • Lager: 2 st
  • Pris: 1150 kr
  • Mått: lådan 28 x 28 x 5 cm

Om konstnären

Johanna Schartau arbetar med bild, skulptur, film.
Arbetena har ofta en personlig och historisk kontext.
Nyligen kom en bok ut ”Stå på händer/Johanna Schartau”
Valda arbeten under 2000-talet se www.almlofs.se
www.johannaschartau.se

Nyckelord för detta verk

multipel.nu, ℅ Mediaverkstaden, Södra Förstadsgatan 18, 211 43 Malmö, tel. 040-780 20 el. 780 80 info@multipel.nu    Facebook
© 2011 Multipel.nu.