Medusa series no. 002 Ultramarine

Multipeln - Titel
Multipeln - Titel Multipeln - Titel Multipeln - Titel Multipeln - Titel

Jan 21, 2014

Medusa series no. 002 Ultramarine

Myten om Medusa är intressant ur många aspekter. Hon är en stark kvinnofigur som efter att ha blivit våldtagen blev bestraffad med vad som beskrivs som ett förskräckligt utseende med bla ormar som här samt förbannelsen att allt hon tittade på förvandlades till sten. Denna förmåga kan även ses som en styrka. Miljöaspekten i marmoreringen innebär för mig att det är bättre att dekormåla sten än att stödja stensliparindustrin i Asien där arbetarna betalar vårt extrapris med sina liv som insats. Smyckena görs i limiterade serier om ca 5 där jag använder samma marmoreringsteknik och färgbas. Vissa serier har även spegelglas på baksidan som refererar till att via spegeln titta på Medusa och på så sätt skydda sig mot hennes dödliga blick. Serierna utgår från det återbrukade material jag hittar under resans gång. Series no. 002 består av svarvade möbelknoppar som jag kluvit så baksidan är platt. Marmoreringen är min egen variant av carrarramarmor med ultamarin bas. Snöret är naturgarvat läder och detaljer av spegelglas samt metall.

Petra Lilja: Medusa series no. 002 Ultramarine

  • Årtal: 2013
  • Upplaga: 5 st
  • Lager: 5 st
  • Pris: 1200 kr
  • Mått: H: 100 mm B: 30 mm

Om konstnären

Petra Lilja har bland annat startat och drivit designbyrån Apokalyps Labotek, nattklubben Craft Club och spelat i bandet Sunshine Rabbits. I Malmö driver hon Petra Lilja Designgalleri och sin egen designstudio. Förutom varierande uppdrag inom design och som curator arbetar hon med egna projekt. 2013 startade hon Medusa Design Projects ett pågående arbeta där hon undersöker designerns roll i förhållande till produktion och kommunikation. Själv lär hon sig ett hantverk – dekormålning – och producerar objekt i liten upplaga. Medusa Design Projects innefattar även flera samarbeten med andra designers, musiker och konstnärer som resulterar i verk som på olika sätt förhåller sig till Medusamyten. Petra Lilja undersöker inte bara designers roll utan även olika sätt att kommunicera design där hon knyter ihop sina erfarenheter från design-och musikvärlden. Hon är utbildad inom rumslig- och industriell design på Danmarks Designskola, Lunds Tekniska Högskola och Pratt Institute.

www.petralilja.se

Nyckelord för detta verk

multipel.nu, ℅ Mediaverkstaden, Södra Förstadsgatan 18, 211 43 Malmö, tel. 040-780 20 el. 780 80 info@multipel.nu    Facebook
© 2011 Multipel.nu.