Strukturer av Thure Thörn

Multipeln - Titel
Multipeln - Titel Multipeln - Titel Multipeln - Titel Multipeln - Titel

Apr 27, 2013

Strukturer av Thure Thörn

Strukturer av Thure Thörn f. 1918 d. 2005
1990 hittade jag en stillebenmålning på en loppis i Malmö. Den var signerad T. Thörn -40. Thure Thörn var en av Malmös stora skulptörer. Jag ringde upp honom för att fråga om målningen. Han berättade då att det var hans sista målning innan han ryckte in i det militära. Han var 19 år då han gjorde detta stilleben. Det var krig i Europa, Thure blev inkallad till beredskapstjänstgöring. När kriget var över beslöt han sig för att bli skulptör och etablerade sig som konstnär. Han frågade om jag tyckte om målningen. Jag svarade att jag tyckte mycket om den. Han svarade: "Då är ju allt som det ska".

Målningen har följt med mig under alla år, motivet är en vas med blommor på en rosa spetsduk, gjord i modernistisk stil. Det är en blivande skulptör som målade den och färgen är pastost pålagd. Jag blev intresserad av penseldragen och 3D scannade målningen infogad i sin ram och skrev ut den i en Objet-skrivare som skriver ut hårfina utskrifter i 3D. Målningen framstår nu i ett strukturellt tillstånd. Det går att skönja en och annan blomma i målningen, men den har övergått till materia, likt en skulptur.

En etikett med avbild av målningen samt signatur och upplaga medföljer verket.
Christel Lundberg: Strukturer av Thure Thörn

  • Årtal: 2013
  • Upplaga: 5 st
  • Lager: 2 st
  • Pris: 2000 kr
  • Mått: 19,5 x 16 x 0,8 cm

Om konstnären

Christel Lundbergs konstnärskap utgår ifrån ett socialt engagemang. Hon ingår ofta i samarbeten med andra.
Hennes intresse för medborgardemokrati bottnar i ett stort socialt patos. Med hjälp av både analytiska och intuitiva metoder problematiserar hon vår samtidskultur. De frågeställningar hon tar upp handlar om det offentliga rummens utbuktningar mot de privata gränser som hotar demokratin. Tillsammans med konstnären Sofia Häyhtiö driver hon projektet "Markaktiv" som varit med i en rad sammanhang; Green Island, Amaze i Milano, Posters of Radiant Optimism, (affischprojekt på YNKB, Köpenhamn) och på Messhall, Chicago. På Galleri 21 i Malmö arrangerade Lundberg (2011) utställningen "Radical Art Practices" där hon själv deltog med sitt "Outdoor Library" som är ett ambulerande bibliotek för radikal konst, vilket tog form efter arbetet med installationen "Koloniträdgården på S:t Knuts torg" i Malmö. Hon är organisatör tillsammans med Pepe Viñoles, för konstprojekten Artbus 2012 och Plattformen, 2013, konst i stadsdelar i Skåne med konstprojekten "Folkets Minnesbilder" där de boende förmedlar sin egen platshistorik via sina privata fotoalbum, samt "Outdoor Libary", mobila strukturer i staden.

Christel Lundberg har en Master i Creative producer, Malmö högskola, studier i Musik- och ljuddesign, Mittuniversitet, Sundsvall och Malmö Högskola, studier i teoretisk och praktisk filosofi vid Lunds Universitet, Konstskolan Munka och Konstlinjen på Sundsgårdens Folkhögskola. Kommande utställningar Form Designcenter 2013. Senaste utställningar Galleri Rostrum, Galleri 21, Konstföreningen Aura, Lund, Malmö Konstmuseum och Ystads konstmuseum.

Inköpt av Statens Konstråd

Nyckelord för detta verk

multipel.nu, ℅ Mediaverkstaden, Södra Förstadsgatan 18, 211 43 Malmö, tel. 040-780 20 el. 780 80 info@multipel.nu    Facebook
© 2011 Multipel.nu.