Zenons Pil

Multipeln - Titel
Multipeln - Titel Multipeln - Titel

May 16, 2016

Zenons Pil

Verket är en skärmsläckare för mac, dvs. en video som går igång när datorn går i viloläge.

Verket visas lämpligast på en mac, i vila.
Men kan på en utställning även visas som en vanlig video, genom valfri tillgänglig teknik.

titel: Zenons Pil
Titeln refererar till filosofen Zenons, 400f.Kr. Zenons är mest känd för sin paradox med haren och sköldpaddan som har kapplöpning. Sköldpaddan får ett litet försprång, Under den tiden som det tar för haren att komma till det läget som sköldpaddan utgick ifrån har sköldpaddan förflyttat sig ytterligare en sträcka. Under den tiden som det tar för haren att hoppa den nya sträckan har sköldpaddan flyttat sig ytterligare en bit. Slutsatsen av resonemanget blir att haren aldrig kommer ifatt sköldpaddan.
En annan av Zenons paradoxer är den flygande pilen. När en pil rör sig genom luften så måste den i varje ögonblick befinna sig i ett bestämt läge. Om nu pilen i ett visst ögonblick är på en bestämd plats så är pilen orörlig i just detta ögonblick. Detta resonemang gäller dessutom för alla ögonblick. Alltså är pilen orörlig vid alla tidpunkter. Enligt detta stränga logiska resonemang existerar inte rörelse, över huvud taget.

DVD-skiva 12 cm, 1:45 minuter

Se Zenons Pil här!

Tina Nykvist: Zenons Pil

  • Årtal: 2012
  • Upplaga: 250 st
  • Lager: 10 st
  • Pris: 150 kr
  • Mått: DVD skiva 12 cm, 1:45 minuter

Om konstnären

Tina Nykvist, född 1980, är utbildad på Konstfack och bosatt i Malmö.
Tidigare har hennes arbeten visats på bland annat Västerås Konstmuseum, Sven-Harrys Konsthall i Stockholm, Kristianstads Konsthall, Transformer i Washington DC och Ålands Konstmuseum i Mariehamn. Sedan 2011 undervisar Tina på Kungl. Konsthögskolans videoavdelning i Stockholm.

Nyckelord för detta verk

multipel.nu, ℅ Mediaverkstaden, Södra Förstadsgatan 18, 211 43 Malmö, tel. 040-780 20 el. 780 80 info@multipel.nu    Facebook
© 2011 Multipel.nu.